Rabu, 22 Oktober 2014

KUra-kuRA HaTi






KUra-kuRA HaTi

Untuk memiliki cinta atau hati seseorang bukanlah mudah.KERNA jasad kita hati kita adalah milik yang MAHA ESA.

Kita ni manusia mmg mudah lupa...bila dah memiliki CINTA kita lupa..kita tinggal yang MAHA KAYA.
Sebab kita ingat pabila kita ada CINTA DUNIA KITALAH YANG PUNYA.
yenadeeey....CINTA REZEKI AND SEGALANYE adalah dari ALLAH S.W.T kita hnya perantara.

Wahai cucu-cucu nenek bila cinta lari janganlah kita KEJAR, maksud nenek bukan tak boleh dikejar tapi kita kejar cara halus..ibarat kura-kura..biar lambat janji selamat..wah gitu..

Actually ada beberapa tips nenek nak bg kpd mereka yang cuba dapatkan balik HATI ORANG YANG MEREKA SAYANG:
1. dekatkan diri pada YANG MAHA ESA kerna  dgn setiap ujian yang Allah bagi pasti DIA dah sediakan jalan untuk ujian tu...
 
2. Perbanyakan zikir..kerana dari zikir lah HATI kita akan semakin kuat. antara zikir yang selalu nenek sebut adalah YA WADUD  (Allah MAHA MENCINTAI) 

3.Bila hati rasa merindui seseorang letakan tapak tgn didada and baca al-fatihah supaya rindu itu smpai kepada empunya diri.InsyaALLAH.

4.Lagi bagus if cucu-cucu dapat istiqamah dalam dhuha kerana rahsia waktu dhuha sangatlah hebat.

5. Amalkan doa nabi Yunus a.s ini:

 

Then kita cuba sibukan diri dngn dunia kita etc.msj kekwan tetapi lebih baik kwan yg sama jantina kerna mereka boleh melindungi diri kita daripada difitnah.as e.g nenek selalu msj kwan nenek BUDAK KECIK.haha (sebab dia kecik,logik??) TETAPI haruslah Tabahkan hati ingat Allah sentiasa ada dengan kita. InsyaAllah dgn apa yang diberikan Allah sebab sentiasa pemberian Allah mesti ada balasan yang telah dijanjikan oleh-NYA.