Jumaat, 6 Mac 2015

Ke Beijing Kita (Part 1)


Assalamualaikum Cucu-cucu nenek, setahun sekali baru nak update blog mmg masak lah hehe..nenek busy yo..

so, tak nak buang masa nenek nak share pengalaman nenek ke Beijing,China pada February yg lepas.orang kata balik raya kat sana hehe

                                                   Gambar 1 sumber : (http://serrano-travels.blogspot.com/p/bejjingchina.htmlG

Gambar 1 reveal ttg peta China, so mmg confirmlah Beijing terletak di China.(sapa mengaru kepala kowang mmg fail Geo) (^_^)v

Nenek nak bgtau msa nenek pg Beijing msa time winter..habag hang sejuk giler cu. Touchdown jer Beijing ayahanda nenek terus sarung baju tebal dia yang berketul-ketul nenek and family gelak je tgk gelagat dia.finally nenek pun kalah dengan kesejukan di Beijing tu. 

gambar 2 sumber: http://www.accuweather.com/en/cn/beijing/101924/february-weather/101924

hah cu tgk gambar 2 diatas sejuk tak?? nenek 19/2/2015 hari pertama just angin sejuk kuat pipi rasa mcm kemerah2han gitew, then pepetang sket snow.mulanye nenek ingtkan hujan tetapi OMG snow..its snow..haha jakun le sebntar nenek then pkul 5 lebey pun dah mula gelap2 gitew..hari kedua bangun pagi nenek tgk dah penuh snow depan hotel..apa lagi nenek pun ajak la abang n adik nenek buat Olaf (beranggan nak jadi Elsa and Anna) winkk....




desc: tengah bercita2 nak buat Olaf (snowman) tapi tak berjaya sebb tgn memasing dah kebas.

okeh nenek nak bagi tips untuk ke beijing pada musim sejuk:

1. pakai longjohn( baju tebal dr set gan seluar) kowang boleh beli disana if tak nak beli di Malaysia. If di Malaysia dalam seratus lebey I think.

2. Sebelum kowang pakai longjohn baik kiranye kowang pakai pagoda shirt (baju tokey cina kat Malaysia ni).sbb nak megelakan kegatalan pada badan if kowang pakai longjohn terus hah mengaru lah kowang,especially yg tak tahan pada sejuk. (nenek le tu hehe)

3.nenek pakai dua 3 lapis gak la baju kat sna..nenek pakai legging dulu seblm pakai longjohn.

4.lepas tu barulah pakai baju tebal yg mcm BigMax (big hero 6 nye movie) tu hehe and jeans.lps tu kowang akng rasa gemuk n jalan pun macm robot,xp itu bagus untuk kepanasan bdn kowang.panas hati jgn haha itu bahaya.

5.Stokin tebal nenek pakai 2 pasang.

6.kasut nenek pakai Converse biasa je xp yg high cut la seeloknye tapak kasut tu boleh mengcengkam tanah sbb jalan tgh licin if tapak kasut mcm nenek mmg selamat lah jatuh terduduk ko.senang citer beli boot (ada gaya gitew) hehe

7.pakai snowcap,shawl,penutp telinga and mask if needed.

8.hah beli heat pad..beli online je kat lelong baru RM2.50 satu hehe ayah and mak nenek beli and diowag letak dlm poket baju tebal diowang.tapi if nak lekat kat bdn boleh BUT must remember jangan terkena kulit ya.

desc: macam ginilah cth heat pad tu


6.bawa losen,lipbalm and vesselline serta minyak pnas mcm tiger balm ke.kenpa sbb kulit kita akan kering so sentiasa pakai losen and lipbalm if not kemungkinan akan berdarah jari kowang.

7.minum air bnyak, bawa botol air tu and chocolate. kenpa bdan kita bila sejuk kita akan kekurangan air and chocolate untk menahan dri lapar in the same time dia akan bagi kita tenaga yo.

8.tips tambahan bawa wet tissue and botol kosong sbb kat sana tandas nye takde air tau, wet tissue if nak banyk pg je beli kat Daiso seratus pieces baru 5 hengget haha,
.



desc: botol je botol Anugerah air bukan k.(gambr sekadar hiasan semata,kowang jgn over lak) he

okeh la, nanti kalau ada masa nenek sambung "Ke Beijing Kita (Part 2)" pula.doakan nenek ada masa k..nenek akan share list yg nenek buat if nak travel hehe. so nenek belanja sket gmbr kat bawah nie untuk kowang cuci mata if sudi la (^_^)












okeh readers jumpa lagi untuk next entries ya..have a good day cucu2 nenek.

Jumaat, 24 Oktober 2014

Kenapa Allah bagi kita UJIAN?? kerana Allah syg pada kita....

Seperti nenek, Allah bagi keluarga yang bahagia mak ayah yang baik..tok and che yang awesome pak cik and mak cik yg deabak. Allhamdulillah, Allah juga sentiasa bagi apa sahaja yang nenek hajati. Contoh pekerjaan yg bagus, pelajaran yang sempurna rezeki yang mengcukupi untuk menyara kehidupan nenek. Alhamdulillah.amalannye adalah bila kita istiqamah dalam melakukan amal ibadat.Seboleh-bolehnye amalkan DHUHA ya cucu-cucu nenek.sbab itu sebaik-baik pkara.


                                                                                                                                                                 (sumber:FB pics')

TETAPI dalam banyak-banyak pekara ada satu lagi yang Allah belum bagi pada nenek, iaitu JODOH. jgnlah berasa kecewa bagi mereka yg masih belum mempunyai jodoh. Hal ini semua berbalik kepada diri kita kembali.setiap pekara yg Tuhan bagi mesti ada sebabnya.mungkin kerana Allah mahukan yang terBAIK lagi untuk kita. Kerana Allah MAHA MENGETAHUI.

Kita bercinta dengan siapa pun selama bertahun-tahun sekali pun seandainya ia Allah kata itu bukan jodoh kita ia tetap bukan jodoh kita. Apa yang harus kita lakukan DEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH.
BAGAIMANA and SEPERTIMANA???BEGINI ya cucu-cucu :

1.Perbanyakan solat sunat TAUBAT (bersihkan diri dulu)

2.Perbanyakan solat sunat HAJAT (niatkan betul2 apa yang kita mahukan, supaya ALLAH sentiasa bersama kita) 

3. Selalu membuat solat sunat istiqarah 

4. Istiqamah di dalam tahajud

Cucu-cucu harus ingat apabila kita dekatkan diri pada Allah insya-Allah akan tolong kita kembali coz why??coz setiap diri kita ini adalah milik ALLAH.kiranye hati yang kita ingin takluki juga adalah milik ALLAH.sbb tu kita kena bserah kepada ALLAH.

p/s:apa pun kita kena kembali kepada ALLAH jangan buat pkr2 yang bodoh okeh.selamat menyambut maal hijrah

Khamis, 23 Oktober 2014

Cara MemBAIKI HuBUNGAN YG HamPIR ReTAK (ParT 2)


 Kura-kuRA Hati : Cara MemBAIKI HuBUNGAN YG HamPIR ReTAK (ParT 2)

cu, harini nenek nak bagi tips lagi how to handle hubungan yang almost retak..paling mujarab suami isteri boleh cuba ini ya..

Yenedeyyyyy...... semalam nenek dah bagi 5 hari nenek tambah sket lagi yoo...okeh looks down below :

1. Pebanyakan zikir ya cucu-cucu..confirm hati tenang.nak mudah buka zikir dr HAFIZ HAMIDUN nie
http://www.youtube.com/watch?v=HeEgEvWXXAg&list=PLCBk-BF4BiH045hsquShGHrltU7CmVUdS&index=3
    [ sbb apa-apa pun kena bermula dgn hati yg BERSIH, gituuu]

2. Then sebut nama-nama Allah selalu, ASMAUL-HUSNA, kerna Allah suka bila kita sebut nama-NYA, same like us right?? suka org sebut nama kita dgn sempurna (^_^).so antara nama-nama ALLAH yg nenek nak kowang amalkan adalah:

    - YA ALLAH YA MUQTADIR
[YA ALLAH YANG MAHA BERKUASA]

   - YA ALLAH YA WADUD
[YA ALLAH YANG MAHA PENCINTA]

  - YA ALLAH YA MUJIB
[YA ALLAH YANG MAHA MENGABULKAN]

 p/s : masa sebut nama Allah and bezikir ni cucu betul2 niatkan dalam hati apa yang cucu nak okeh.Insya-Allah bila bercampur dgn doa sabar and tawakal cucu akan dapat apa yang cucu nak.
apa yg penting perbaiki diri dulu.insya-Allah Allah syang pasangan makin sayang juga.