Rabu, 16 Mac 2016

Suspended Accounts of CIMBclicks

Assalamualaikum w.b.t cucu nenek

Hah this time nenek berminat nak buat tutorial berkaitan online banking.
Nenek antara user yg selalu lupa password then kena reset password balik

So,untuk solve kan hal ini :

1st:https://www.cimbclicks.com.my/ 

2nd:  click on [Forgot ID / Password]



3rd: fill in your details. your 16 digits card number and 6 ATM pin 


4th: before proceed to the next stage, you need to tick on TERMS & CONDITIONS, then clicked on the Agree & Continue button 


5th: Then, click on Forgot Password, 



6th:  then you need to key in the new password and reconfirm the password, TAC will be sent via SMS
7th: After clicking on Continue button then for the next process please click on Proceed to Login for login into the Cimbclicks 



8th: now you can log in the Cimbclicks as usual 



Khamis, 18 Februari 2016

STalker OffLine StatuS on WhatsApp

Assalamualaikum W.B.T

Hello world kali nie nenek nak ajar cara untuk stalk WhatsApp last seen sesiapa yang hide. Let say to stalk your spouse your friends your family members or whoever your like la..

1. Click this link from your mobile phone to download the latest version of WhatsDog for     
    Android -> Download WhatsDog 4.5.8 (last official version)

2.Then click Internet as browser to use for download WhatsDog.
Screenshot_2014-11-27-23-26-30-576x1024
3. Click on the downloaded file that will appear in the Notifications panel of your phone.
Screenshot_2014-11-27-23-26-52-576x1024
4. Click Settings to unlock the installation of applications that have not been obtained from
    Google Play Store.
Screenshot_2014-11-27-23-27-02-576x1024
5. Click Unknown sources to allow the installation of applications from sources other than
    the Google Play Store.
Screenshot_2014-11-27-23-27-20-576x1024
6. Click OK to activate Unknown sources option.
Screenshot_2014-11-27-23-27-27-576x1024
7. Click Next to accept the application permissions.
Screenshot_2014-11-27-23-27-41-576x1024
8. Click Install to begin installing the application.
Screenshot_2014-11-27-23-27-52-576x1024
9. Installing…
Screenshot_2014-11-27-23-28-04-576x1024
10. Installation completed! Click Open to open and enjoy WhatsDog.
Screenshot_2014-11-27-23-28-28-576x1024

11. Click on Whatsdog icon on the phone screen as below :


12. Click on Start button to start your activities at WhatsDog application

                              

13. After click on START button, selected the number your like to monitor at the dropdown 
     tab


14. If the number not in the list user can entered the number manually. The confirmation of number. Please click on OK button


15. Then, the notifications completion of the registration as below.(Still did not have any 
      data ) 


16. You can setting the WhatsDog whether you want ON or OFF the notifications. 


17. Then, once it have a data you can view their online status as below:
                 (a) You can view in listing like below 


                   (b) Or  you can view in the calendar view  

                (c) Or you can like below




selamat mencuba cucu2 semua :) 



Rabu, 4 November 2015

ShaRe Kredit DiGi : DiGi Postpaid to a DiGi Prepaid User

Yuhuuuu

Assalamualaikum Cucu-cucu, kalau previous entri nenek bg tutorial how to share digi prepaid to digi prepaid. But this time from DiGi Postpaid to a Digi Prepaid User.


Hah anak-anak jgn memandai curik kredit parents plak nanti.berdosa!!

p/s: Allah S.W.T always watching us.remember!!

okeh jgn pjg2 bebel lets start hehe.....


1. Step for:DiGi Postpaid to a DiGi Prepaid User
          
            1: Tekan *128#, then tekan Call.

            2: Then, select My Account 

            3: Daripada Menu tu, select Talktime Service

            4: Pilih untuk Talktime Transfer,

            5: Then, pilih Transfer option 

            6: masukan Nombor Telefon Digi, that you wish to send Prepaid credit

            7: Lastly select CALL/SEND


yeay DONE till you received a confirmation text message upon successful transaction



hah senang kan cucu2? hehe bwah ni nenek sertakan jadual validity dia. kira ni hadiah extra info la kat cucu2 semua hehe


Extra Info: 1. Setiap kali buat transaction akan dikenakan charge. If cucu adalah transferor
                            (org yg bg kredit) cucu akan dikenakan charge sbyak RM0.50 

                         2. Tetapi if cucu adalah transferee (penerima kredit),cucu akan dikenakan 
                              charge sbyk RM0.25. So dlam kes ni dua2 kena charge hehe (^_^)
               
                        3. Talktime Transfer™, Talktime Request and Talktime Transfer™       
                            International are currently unavailable to Digi Easy Prepaid and Digi Smart 
                            Prepaid subscribers.

                          4. Talktime request FREE tetapi bila dah accepted tu yang kena charged tu 
                               RM0.50 utk tranferor and RM0.25 utk transferee 

COleteh neneK: GudLUck tau guys


ShaRe Kredit DiGi : Prepaid credit to a DiGi Prepaid User

Assalamualaikum Cucu-CuCu sekaLian ALam,

Today I would like to give all cucu-cucu sekaLian Alam tutorial on how to share DiGi credit 


1. Step for:Prepaid credit to a DiGi Prepaid User
          
            1: Tekan *128#, then tekan Call.

            2: Then, select My Account 

            3: Daripada Menu tu, select Talktime Service

            4: Pilih 1 untuk Talktime Transfer,

            5: Then, pilih Transfer option 

            6: masukan Nombor Telefon Digi, that you wish to send Prepaid credit

            7: Lastly select CALL/SEND

yeay DONE till you received a confirmation text message upon successful transaction

hah senang kan cucu2? hehe bwah ni nenek sertakan jadual validity dia.kira ni hadiah extra info la kat cucu2 semua hehe




Extra Info: 1. Setiap kali buat transaction akan dikenakan charge. If cucu adalah transferor
                            (org yg bg kredit) cucu akan dikenakan charge sbyak RM0.50 

                         2. Tetapi if cucu adalah transferee (penerima kredit),cucu akan dikenakan 
                              charge sbyk RM0.25. So dlam kes ni dua2 kena charge hehe (^_^)
               
                        3. Talktime Transfer™, Talktime Request and Talktime Transfer™       
                            International are currently unavailable to Digi Easy Prepaid and Digi Smart 
                            Prepaid subscribers.

                          4. Talktime request FREE tetapi bila dah accepted tu yang kena charged tu 

                               RM0.50 utk tranferor and RM0.25 utk transferee 
    

Isnin, 2 November 2015

Tanda Awal Denggi

Salam cucu,

Last 2 month nenek kena denggi haha
Nenek ingt nenek tak akan kena sbb nenek kebal. 

Tetapi Allah S.W.T menghendaki nenek kena denggi maka, كون فايا كون,  "Jadilah!maka jadilah ia"

So nenek nak share pengalaman denggi nenek dengan cucu2 sekalian alam
Tanda-tanda awal denggi :

1. Demam kuat secara mengejut dan beterusan 
    - masa nenek kena tu time raja haji, lps mandi pagi raya tu bdn nenek rasa sengal2 n rasa sejuk pns.Tapi nenek rasa oh itu mungkin sbb nenek kurang tidur.

Semasa di masjid makcik2 ada tegur muka nenek nmpk cengkung and tak bermaya.nenek gagahkan juga solat sunat hari raya Adiladha tetapi sejam kemudian nenek flat.

Bdn nenek tetiba panas.nenek mengeletar dgn teruk sekali smpai 3org kena pgg nenek mcm dirasuk haha..Then parents nenek bawa ke hospital Taiping.

2. Low Blood Pressure

   -masa nenek kena admit kat hospital Taiping, doktor kata nenek just low blood pressure. 

Diowang hanya pantau tekanan drah nenek n masukan air dlm bdn nenek.Nevermind nenek ingt oh biasa je ni sbb maybe penat bkerja.

3. Ruam merah pada kulit 
   - Tapi lepas discharge dr hospital Taiping keadaan nenek mash lagi sama.Nenek ingt akan beransur pulih tapi tidak.

Nenek terus tbaring n sengal bdn then nenek rasa muka nenek kemerahan2.nenek ingtkan itu effect panas dr dalam.

4.Sakit pada otot-otot sendi dan kepala  
    - Hah ini mmg nenek rasa.Masa sakit tu nenek rasa useless sgt apa pun tak blh buat.sampaikan brg2 nenek kwn nenek yg angkat n htr smpai rumah.

Kepala pulak..asyik bepinar 2hari nenek tak blh pg keja sblm nenek admit di hospital Selayang pula.By that time nampk jalan bpusing2 haha

5.Sakit Perut
   - ini ya kita akan nenek rasa (xnak ulas pjg malu) haha

6.Pendarahan pada bdn,hidung dan mulut
   -this one tga2 nenek dpat haha pendarahan pada bdn hidung n mulut..Hidung nenek bleeding and gusi nenek bdarah masa gosok GG

Tuhan je tahu bertapa seksanya nenek ketika itu.Nenek paling kesian dkt mak n ayah la sanggup dtg dr KL semata2 nak jaga nenek..aduh rasa mcm useless lg.

Terima kasih mak ayah pak2 sedara n mak2 sedara sekalian alam.hehe

Nenek rasa nenek kena masa di KL sbb smggu sblm raya nenek kluar rmh 6 pg blik 7 mlm bgitulah hari2 berikutnya.

Rawatanye : hanya minum air bebanyak insya-Allah cepat sembuh.Then minum air isotonik utk kembalikan tenaga dalam bdn kita.

Kesan:  - Untuk totally sembuh makan masa 4-6 minggu juga
            - Kulit muka mmg akan kusam, xp akan kembali sperti sedia kala
            - Bibir kering
            - Bdn sdkit sngal
            - Ada gatal2 bdn nanti maybe sbb baru nak sihat.Effect dr darah kita yg tcemar 
            - Kerap ke tandas akan sembuh jg nanti
         
            


prevention is better than cure


Jumaat, 10 Julai 2015

Ketegasan Dalam Hubungan

Assalamualaikum cucu-cucu  nenek,

Sekarang nenek nak becerita mengenai ketegasan didalam hubungan pulak 

Okeh seperti yang kita tahu lelaki and perempuan merupakan 2 manusia dialam yang berbeza tetapi mempunyai rasa cinta and rasa ingin disayangi sama sahaja.

Tetapi sakitlah jiwa sakitlah hati sakitnya tuh disini apabila pasangan kita tidak mengerti rasa hati kita.OKEH so nenek hanya ingin bcerita sahaja disini. 

Sebenarnya sama je lelaki akan kata kita tak faham mereka and perempuan akan kata lelaki tak faham mereka. So disini kita perlukan ketegasan didalam hubungan supaya tidak goyah mahupun retak. 





Bagi wanita yang kali pertama bcinta, kowang kena ingt kalau bcinta dgn lelaki yg tidak mempunyai apa ataupun msh lg bgelar students kowang jgn mgharap apa2.Kerana mereka itu bukan bermakna mereka tidak syg tetapi mereka msh belum cukup bserdia.




Ketegasan yg perlu dilakukan : hah ini mengenai rasa hati kowang kena sabar and berikan mereka waktu ataupun tempoh. 

Contoh: Bagi masa kepada mereka sekurangnya setahun selepas waktu tamat tempoh pengajian mereka. Seandainya mereka msh tarik tali usaha tak nampak nenek rasa hati kowang kena tabah n cekal lah.


Hal ini kerana kowang kena fikir diri kowang juga if not pasangan anda mash cool n steady diowang fikir kowang tak akan larik and masih sama sahaja macam dulu.


Nenek tahu mesti kowang fikir nenek gila bila nenek kata apabila sampai time kowang hanya fikir diri kowang sahaja.Abaikan pasangan kowang.TAPI ingt buat tegas ketika waktu kerana seharusnya pasangan anda sepatutnya telah bersedia dia harus tahu matlamat dia dalam bcinta.JIKA tidak berani kenapa anda bercinta???JIKA belum bsdia kenapa anda memilih utuk singgah dihati anak gadis or anak teruna orang??


Nenek tahu rasa sakit itu tapi anda harus ingt banyak lagi hati anda perlu jaga selain hati anda dan pasangan anda. Kamu ada IBU kamu ada AYAH yg mana mahu tgk kamu bahagia.Jadinya bagi tempoh itu adalah salah satu langkah yang baik didalam hubungan untuk anda dan pasangan.Dari situ anda boleh melihat sama ada psagan anda benar2 sayangkan anda ataupun tidak. 


Nenek tahu kamu saygkan pasagan kamu tapi harus lakukan if not sampai bila kan??tapi kamu jgn rsau seandainya dia benar2 sygkan kamu dia pasti akan buat sesuatu.so no worries.
Next kowang juga boleh mencuba dengan secara tiba-tiba kowang senyap or menghilangkan diri daripada pasangan anda. means no call no message no what and what..kowang cuba dalam seminngu.ini pun kowang kena tabah.

mengapa and kenapa??sebabnya anda harus tahu bahawasanya pabila anda sentiasa berada dgn pasgan anda mereka akan berasa selesa and aman sbb mereka tahu anda sentiasa ada bersama mereka.apabila anda senyap insyaALLAH mereka akan dtg kepada anda.if benar hati mereka bersama anda. SO NO PHONE CALL NO MESSAGE NO WHATSAPP.
Tetapi yang paling best if kalau boleh bawak berbincang. Discuss dalam2 matlamat and tujuan hala tuju hubungan kowang. supaya kowang boleh nampak arah. Tidaklah kowang terpinga-pinga apa yang akan terjadi dgn hubgn anda.K gud LUCK 

Khamis, 9 Julai 2015

How to Change Login Email Address in Blogger Dashboard??

Hi Cucu-cucu,

Todays nenek would like to give a tutorial  How to Change Login Email Address in Blogger Dashboard??

haha okeh maghi nenek bagi tutorial in Bahasa la coz ramai dah bloggers yg buat entri ttg ini in bahasa omputih hehe..so lets start it...............




1st : Login macam biasa cucu-cucu nye Blogger account, guna account 

2nd : Once dah login tu mcm biasa cucu-cucu pg ke Blogger Dashboard > Settings, and it will appears as below 




3rd : Bila kowang dah clicks on Setting tab, click on Blog Authors under Permissions group. 

4th : lepas tu cucu-cucu click on Add authors FastTab lps tu keluar box seperti screenshot dibawah cucu-cucu Enter lah cucu-cucu nye new email address yang cucu2 nak guna sbgai login ID baru untuk blog


5th : Lepas cucu2 confirm dengan email address tu cucu-cucu sekalian click on Invite authors button at the bottom of page.



6th : hah lepas tu cucu2 automatically cucu2 akan received email at your new email address 

7th : then cucu2 perlu click on Terima jemputan button and its will automatically display infolog message as below 


8th : lepas tu click on Accept Invitation button, lepas tu cucu2 akan automatically log in balik blog kowang tu. BUT need to remember this time kowang log in via your new email address account tau hehe.

9th : If ada problem sbgai admin dgn email baru kowang di blog tersebut kowang try log out dulu tau lps tu kowang log in balik 


last but not least : suppose kowang dah boleh view dashboard blog kowang and access edit macam biasa

its done

 

okeh selamat berbuka cucu-cucu

bebelan nenek : maaf if tutorial ni ada kekurangan (^_^)





#sayaZAHRA

LUAHAN HATI BELIAU MEWAKILI RASA HATI SEMUA BELIA 

Dengarkah MEREKA??saya rasa tidak..MEREKA hanya tersenyum ketika bait kata "saya harus mencari lelaki kaya" itu yg MEREKA fikir mencuit hati MEREKA.perjuangan ‪#‎sayaZAHRA‬ itu harus ditabik dada..TETAPI persoalanya adakah MEREKA dengar?adakah MEREKA sedar?adakah MEREKA masih bfikir siapakah kita future of malaysia..kerana kelam dgn dunia MEREKA menjadi alpa MEREKA leka dgn kemewahan MEREKA sndri..MEREKA lupa seandainya tiada anak muda seperti kita, MEREKA pasti jatuh suatu hari nanti.MEREKA pasti gugur seperti mana MEREKA-MEREKA yang lain yg hilang kpercayaan dari anak bangsa sendiri.seandainya di Indonesia Sukarno mampu berkata "Berikan aku 10 pemuda akan kugoncang dunia" tapi disini mereka menindas kita MEREKA fikir ini bukan luahan tapi hanya sajian hiburan MEREKA untuk majlis yang yg dihidang karpet merah.sudah habis majlis balik tidur lena tnpa memikirkan luahan srikandi yg mewakili belia.

haha boleh tahan kalau nenek berbicara so nenek belanja video dia kalau cucu2 belum tgk k..

Selamat menjalani ibadah ramadhan utk 10 mlam terakhir.

video


bebelan nenek: ayuh bangkit dan bangunlah wahai anak muda bangun memperjuangkan nasib kita semua

Rabu, 29 April 2015

Ke Beijing Kita (Part 2)

Yuhuuu......seperti dijanjikan and disebakan nenek rajin nenek nak share sal pengalaman melancong nenek...wah gitue..maaf cakap lah 2 3 negara pg nenek tak tau kenapa nenek tak berapa minat gan China maybe salah satu sbb nenek pg musin snow ke or so ever..xp tak mengapa kita dapat pengalaman kan?? when i was in China I'm always remind myself to behave because "we travel over the world because we want see their culture"tak giteww cucu sekalian..bermadah 

kat sini nenek nak cereita kenapa nenek tak excited sangat masa nak pg China tu:
  • 1st nenek rasa travel agency tu mcm putar alam bayangkan takde luggage utk nenek n family mmg menyirap lah (jenis hati cepat membakar),but I can accept it because last minute they able handle it.so big claps to them.
  • 2nd maybe sbb kena pg 7 tempat wajib yg ditetapkan oleh government China.antara tempat2 wajib tu spt herba, tmpat membuat sutera, tea, jed and extra nenek tak berapa ingat. (kenapa nenek marah,sbb nenek rasa mcm kena paksa beli..sbb once you go that place diowang akan suruh kowang beli dgn apa cara sekali pun, masa nenek kat kilang sutera diowang kepong smua pintu keluar and paksa kita beli seboleh2 nye.and for your information potensi untuk kena tipu oleh peniaga sana,sangat2 lah BESAR) --> please remind that Xp without I noticed that ada sikap peniaga China kita boleh contohi 
  • Sikap orang sana adalah kasar2 hehe..serious kasar..senyuman tawar
okeh habis sudah kisah tawar hati tapi nenek nak cakap yg dalam tak suka msti ada suka nye juga ibarat kasih sayang giteww...apa yg nenek suka adlah kebersihan mereka..serious tak tipu diowang pembersih sebenarnya.much better from Malaysia i think.



Isnin, 20 April 2015

Sayang Abah..

copy paste from

#1149
"sayang abah
by ‪#‎anakberdosa‬
semalam aku call abah. nak tanya abah dah bank in duit ke belum. sebab ptptn jadah tu belum masuk lagi, so aku terpaksa mntak ngan abah aku. 
'assalam. abah dah masuk duit kat bank?'
abah kata dah. pastu aku dengar macam suara batuk2 kat hujung talian. aku pun tanya la abah ada kat mana. abah kata dia kat hospital. aku bila dengar je hospital, memg aku dah naik gabra. tapi naluri ayah kan, belum sempat aku tanya lagi, abah dah kata camni, 'takpe, jangan bimbang, abah amik ubat je kat sini. abah sihat. kakak kalau ada apa2, gtau abah. kalau tak cukup duit cakap'.aku pun lega la sikit bila dengar abah ckp camtu walaupun dalam hati aku kuat mengatakan yg abah aku tipu. sebab aku tahu dia sakit. seminit pastu, aku dah takde pape nak cakap, so aku nak off la tepon. tapi ntah knpa aku tak tekan butang off. dihujung talian, aku dengar abah aku cakap dengan sape ntah..
'anak pakcik ni ha.. blaja UIA. tak cukup duit. anak sulung. bangga pakcik dengan dia. harap2 nanti pakcik takde, dia boleh jaga umi ngan adik2 dia. pakcik takde harta, tapi pakcik bangga ada anak macam dia'..dan korang tahu apa jadi ngan aku masa tu? air mata aku jatuh tanpa segan silu depan org ramai. hati aku meraung. teringat dosa2 aku terhadap abah aku. macam tu sekali abah aku sayang aku. kalau la abah aku tahu mcmana hidup aku kat U ni, mesti abah aku sedih. abah tak tahu yg aku ni malas nak mampus blaja. mesti abah sedih kalau dia tahu yg aku lebih pikir pasal jodoh berbanding diri dia. mesti abah sedih kalau dia tahu aku lebih pentingkan kawan2 daripada keluarga. mesti abah sedih kalau dia tahu aku makin lagha kat U ni. mesti abah sedih kalau dia tahu aku tak ambil berat pasal solat lepas masuk U ni..
akak mintak maaf abah. akak byk berdosa dgn abah. akak lupa diri. akak tak tahu hargai abah. akak tahu abah penat kerja sebab nk tgok akak masuk U. akak tahu abah memg bangga ckp pasal akak depan kawan2 abah. akak tahu abah nak tgok akak berjaya. maafkan akak bah.. sewaktu akak tulis mde ni, air mata akak tak berhenti mengalir, sebab akak tahu byaknya dosa akak ngan abah. akak janji abah, akak akan jadi anak yg baik utk abah. akak akan tunaikn impian abah. supaya abah boleh bgtau satu dunia yg abah ada anak mcm akak. akak sayang abah. abah jgn pergi dulu. tggu akak grad. nanti akak bawak abah jalan2 round dunia. abah jgn pergi dulu. nanti akak bwk abah pergi makan sedap2. abah jgn pergi dulu, nanti akak bawak abah pergi kat doktor yg paling pakar supaya abah tak sakit2 lagi. abah jgn pergi dulu, nanti akak beli rumah besar utk abah. abah jgn pergi dulu.. tggu akak balik umah. akak nak peluk cium abah. akak nk sujud kat kaki abah. akak mintak ampun bah.. abah jgn pergi dulu, tggu akak..

‪#‎CREDIT‬ TO IIUM CONFESSION"