Jumaat, 10 Julai 2015

Ketegasan Dalam Hubungan

Assalamualaikum cucu-cucu  nenek,

Sekarang nenek nak becerita mengenai ketegasan didalam hubungan pulak 

Okeh seperti yang kita tahu lelaki and perempuan merupakan 2 manusia dialam yang berbeza tetapi mempunyai rasa cinta and rasa ingin disayangi sama sahaja.

Tetapi sakitlah jiwa sakitlah hati sakitnya tuh disini apabila pasangan kita tidak mengerti rasa hati kita.OKEH so nenek hanya ingin bcerita sahaja disini. 

Sebenarnya sama je lelaki akan kata kita tak faham mereka and perempuan akan kata lelaki tak faham mereka. So disini kita perlukan ketegasan didalam hubungan supaya tidak goyah mahupun retak. 





Bagi wanita yang kali pertama bcinta, kowang kena ingt kalau bcinta dgn lelaki yg tidak mempunyai apa ataupun msh lg bgelar students kowang jgn mgharap apa2.Kerana mereka itu bukan bermakna mereka tidak syg tetapi mereka msh belum cukup bserdia.




Ketegasan yg perlu dilakukan : hah ini mengenai rasa hati kowang kena sabar and berikan mereka waktu ataupun tempoh. 

Contoh: Bagi masa kepada mereka sekurangnya setahun selepas waktu tamat tempoh pengajian mereka. Seandainya mereka msh tarik tali usaha tak nampak nenek rasa hati kowang kena tabah n cekal lah.


Hal ini kerana kowang kena fikir diri kowang juga if not pasangan anda mash cool n steady diowang fikir kowang tak akan larik and masih sama sahaja macam dulu.


Nenek tahu mesti kowang fikir nenek gila bila nenek kata apabila sampai time kowang hanya fikir diri kowang sahaja.Abaikan pasangan kowang.TAPI ingt buat tegas ketika waktu kerana seharusnya pasangan anda sepatutnya telah bersedia dia harus tahu matlamat dia dalam bcinta.JIKA tidak berani kenapa anda bercinta???JIKA belum bsdia kenapa anda memilih utuk singgah dihati anak gadis or anak teruna orang??


Nenek tahu rasa sakit itu tapi anda harus ingt banyak lagi hati anda perlu jaga selain hati anda dan pasangan anda. Kamu ada IBU kamu ada AYAH yg mana mahu tgk kamu bahagia.Jadinya bagi tempoh itu adalah salah satu langkah yang baik didalam hubungan untuk anda dan pasangan.Dari situ anda boleh melihat sama ada psagan anda benar2 sayangkan anda ataupun tidak. 


Nenek tahu kamu saygkan pasagan kamu tapi harus lakukan if not sampai bila kan??tapi kamu jgn rsau seandainya dia benar2 sygkan kamu dia pasti akan buat sesuatu.so no worries.
Next kowang juga boleh mencuba dengan secara tiba-tiba kowang senyap or menghilangkan diri daripada pasangan anda. means no call no message no what and what..kowang cuba dalam seminngu.ini pun kowang kena tabah.

mengapa and kenapa??sebabnya anda harus tahu bahawasanya pabila anda sentiasa berada dgn pasgan anda mereka akan berasa selesa and aman sbb mereka tahu anda sentiasa ada bersama mereka.apabila anda senyap insyaALLAH mereka akan dtg kepada anda.if benar hati mereka bersama anda. SO NO PHONE CALL NO MESSAGE NO WHATSAPP.
Tetapi yang paling best if kalau boleh bawak berbincang. Discuss dalam2 matlamat and tujuan hala tuju hubungan kowang. supaya kowang boleh nampak arah. Tidaklah kowang terpinga-pinga apa yang akan terjadi dgn hubgn anda.K gud LUCK 

Khamis, 9 Julai 2015

How to Change Login Email Address in Blogger Dashboard??

Hi Cucu-cucu,

Todays nenek would like to give a tutorial  How to Change Login Email Address in Blogger Dashboard??

haha okeh maghi nenek bagi tutorial in Bahasa la coz ramai dah bloggers yg buat entri ttg ini in bahasa omputih hehe..so lets start it...............




1st : Login macam biasa cucu-cucu nye Blogger account, guna account 

2nd : Once dah login tu mcm biasa cucu-cucu pg ke Blogger Dashboard > Settings, and it will appears as below 




3rd : Bila kowang dah clicks on Setting tab, click on Blog Authors under Permissions group. 

4th : lepas tu cucu-cucu click on Add authors FastTab lps tu keluar box seperti screenshot dibawah cucu-cucu Enter lah cucu-cucu nye new email address yang cucu2 nak guna sbgai login ID baru untuk blog


5th : Lepas cucu2 confirm dengan email address tu cucu-cucu sekalian click on Invite authors button at the bottom of page.



6th : hah lepas tu cucu2 automatically cucu2 akan received email at your new email address 

7th : then cucu2 perlu click on Terima jemputan button and its will automatically display infolog message as below 


8th : lepas tu click on Accept Invitation button, lepas tu cucu2 akan automatically log in balik blog kowang tu. BUT need to remember this time kowang log in via your new email address account tau hehe.

9th : If ada problem sbgai admin dgn email baru kowang di blog tersebut kowang try log out dulu tau lps tu kowang log in balik 


last but not least : suppose kowang dah boleh view dashboard blog kowang and access edit macam biasa

its done

 

okeh selamat berbuka cucu-cucu

bebelan nenek : maaf if tutorial ni ada kekurangan (^_^)





#sayaZAHRA

LUAHAN HATI BELIAU MEWAKILI RASA HATI SEMUA BELIA 

Dengarkah MEREKA??saya rasa tidak..MEREKA hanya tersenyum ketika bait kata "saya harus mencari lelaki kaya" itu yg MEREKA fikir mencuit hati MEREKA.perjuangan ‪#‎sayaZAHRA‬ itu harus ditabik dada..TETAPI persoalanya adakah MEREKA dengar?adakah MEREKA sedar?adakah MEREKA masih bfikir siapakah kita future of malaysia..kerana kelam dgn dunia MEREKA menjadi alpa MEREKA leka dgn kemewahan MEREKA sndri..MEREKA lupa seandainya tiada anak muda seperti kita, MEREKA pasti jatuh suatu hari nanti.MEREKA pasti gugur seperti mana MEREKA-MEREKA yang lain yg hilang kpercayaan dari anak bangsa sendiri.seandainya di Indonesia Sukarno mampu berkata "Berikan aku 10 pemuda akan kugoncang dunia" tapi disini mereka menindas kita MEREKA fikir ini bukan luahan tapi hanya sajian hiburan MEREKA untuk majlis yang yg dihidang karpet merah.sudah habis majlis balik tidur lena tnpa memikirkan luahan srikandi yg mewakili belia.

haha boleh tahan kalau nenek berbicara so nenek belanja video dia kalau cucu2 belum tgk k..

Selamat menjalani ibadah ramadhan utk 10 mlam terakhir.

video


bebelan nenek: ayuh bangkit dan bangunlah wahai anak muda bangun memperjuangkan nasib kita semua

Rabu, 29 April 2015

Ke Beijing Kita (Part 2)

Yuhuuu......seperti dijanjikan and disebakan nenek rajin nenek nak share sal pengalaman melancong nenek...wah gitue..maaf cakap lah 2 3 negara pg nenek tak tau kenapa nenek tak berapa minat gan China maybe salah satu sbb nenek pg musin snow ke or so ever..xp tak mengapa kita dapat pengalaman kan?? when i was in China I'm always remind myself to behave because "we travel over the world because we want see their culture"tak giteww cucu sekalian..bermadah 

kat sini nenek nak cereita kenapa nenek tak excited sangat masa nak pg China tu:
  • 1st nenek rasa travel agency tu mcm putar alam bayangkan takde luggage utk nenek n family mmg menyirap lah (jenis hati cepat membakar),but I can accept it because last minute they able handle it.so big claps to them.
  • 2nd maybe sbb kena pg 7 tempat wajib yg ditetapkan oleh government China.antara tempat2 wajib tu spt herba, tmpat membuat sutera, tea, jed and extra nenek tak berapa ingat. (kenapa nenek marah,sbb nenek rasa mcm kena paksa beli..sbb once you go that place diowang akan suruh kowang beli dgn apa cara sekali pun, masa nenek kat kilang sutera diowang kepong smua pintu keluar and paksa kita beli seboleh2 nye.and for your information potensi untuk kena tipu oleh peniaga sana,sangat2 lah BESAR) --> please remind that Xp without I noticed that ada sikap peniaga China kita boleh contohi 
  • Sikap orang sana adalah kasar2 hehe..serious kasar..senyuman tawar
okeh habis sudah kisah tawar hati tapi nenek nak cakap yg dalam tak suka msti ada suka nye juga ibarat kasih sayang giteww...apa yg nenek suka adlah kebersihan mereka..serious tak tipu diowang pembersih sebenarnya.much better from Malaysia i think.



Isnin, 20 April 2015

Sayang Abah..

copy paste from

#1149
"sayang abah
by ‪#‎anakberdosa‬
semalam aku call abah. nak tanya abah dah bank in duit ke belum. sebab ptptn jadah tu belum masuk lagi, so aku terpaksa mntak ngan abah aku. 
'assalam. abah dah masuk duit kat bank?'
abah kata dah. pastu aku dengar macam suara batuk2 kat hujung talian. aku pun tanya la abah ada kat mana. abah kata dia kat hospital. aku bila dengar je hospital, memg aku dah naik gabra. tapi naluri ayah kan, belum sempat aku tanya lagi, abah dah kata camni, 'takpe, jangan bimbang, abah amik ubat je kat sini. abah sihat. kakak kalau ada apa2, gtau abah. kalau tak cukup duit cakap'.aku pun lega la sikit bila dengar abah ckp camtu walaupun dalam hati aku kuat mengatakan yg abah aku tipu. sebab aku tahu dia sakit. seminit pastu, aku dah takde pape nak cakap, so aku nak off la tepon. tapi ntah knpa aku tak tekan butang off. dihujung talian, aku dengar abah aku cakap dengan sape ntah..
'anak pakcik ni ha.. blaja UIA. tak cukup duit. anak sulung. bangga pakcik dengan dia. harap2 nanti pakcik takde, dia boleh jaga umi ngan adik2 dia. pakcik takde harta, tapi pakcik bangga ada anak macam dia'..dan korang tahu apa jadi ngan aku masa tu? air mata aku jatuh tanpa segan silu depan org ramai. hati aku meraung. teringat dosa2 aku terhadap abah aku. macam tu sekali abah aku sayang aku. kalau la abah aku tahu mcmana hidup aku kat U ni, mesti abah aku sedih. abah tak tahu yg aku ni malas nak mampus blaja. mesti abah sedih kalau dia tahu yg aku lebih pikir pasal jodoh berbanding diri dia. mesti abah sedih kalau dia tahu aku lebih pentingkan kawan2 daripada keluarga. mesti abah sedih kalau dia tahu aku makin lagha kat U ni. mesti abah sedih kalau dia tahu aku tak ambil berat pasal solat lepas masuk U ni..
akak mintak maaf abah. akak byk berdosa dgn abah. akak lupa diri. akak tak tahu hargai abah. akak tahu abah penat kerja sebab nk tgok akak masuk U. akak tahu abah memg bangga ckp pasal akak depan kawan2 abah. akak tahu abah nak tgok akak berjaya. maafkan akak bah.. sewaktu akak tulis mde ni, air mata akak tak berhenti mengalir, sebab akak tahu byaknya dosa akak ngan abah. akak janji abah, akak akan jadi anak yg baik utk abah. akak akan tunaikn impian abah. supaya abah boleh bgtau satu dunia yg abah ada anak mcm akak. akak sayang abah. abah jgn pergi dulu. tggu akak grad. nanti akak bawak abah jalan2 round dunia. abah jgn pergi dulu. nanti akak bwk abah pergi makan sedap2. abah jgn pergi dulu, nanti akak bawak abah pergi kat doktor yg paling pakar supaya abah tak sakit2 lagi. abah jgn pergi dulu, nanti akak beli rumah besar utk abah. abah jgn pergi dulu.. tggu akak balik umah. akak nak peluk cium abah. akak nk sujud kat kaki abah. akak mintak ampun bah.. abah jgn pergi dulu, tggu akak..

‪#‎CREDIT‬ TO IIUM CONFESSION"









Rabu, 15 April 2015

#matluthfi

Matluthfi one of legend name for me
Why?
Because he is from utara
Don't you remember nenek pun orang utara baq hang haha
Nenek ni suka dia coz mama do pun sama sengal gan dia
Sblm trend video pendek kat intsagram nenek rasa matluthfi la yg bt video pendek pertama nenek ta...bold kan yg NENEK TAU.. hampa toksah dok kat nenek kuno
So bg mereka yg merindui matluthfi bolehla cari buku dia kat kedai2 buku yg bdaftar wah gitu
Antara ayat mama dia yg sengal utk matluthfi
"hang lukis city hang ada lukis masjid dak?"
Deep haha so cucu patut baca wokeh

Jumaat, 6 Mac 2015

Ke Beijing Kita (Part 1)


Assalamualaikum Cucu-cucu nenek, setahun sekali baru nak update blog mmg masak lah hehe..nenek busy yo..

so, tak nak buang masa nenek nak share pengalaman nenek ke Beijing,China pada February yg lepas.orang kata balik raya kat sana hehe

                                                   Gambar 1 sumber : (http://serrano-travels.blogspot.com/p/bejjingchina.htmlG

Gambar 1 reveal ttg peta China, so mmg confirmlah Beijing terletak di China.(sapa mengaru kepala kowang mmg fail Geo) (^_^)v

Nenek nak bgtau msa nenek pg Beijing msa time winter..habag hang sejuk giler cu. Touchdown jer Beijing ayahanda nenek terus sarung baju tebal dia yang berketul-ketul nenek and family gelak je tgk gelagat dia.finally nenek pun kalah dengan kesejukan di Beijing tu. 

gambar 2 sumber: http://www.accuweather.com/en/cn/beijing/101924/february-weather/101924

hah cu tgk gambar 2 diatas sejuk tak?? nenek 19/2/2015 hari pertama just angin sejuk kuat pipi rasa mcm kemerah2han gitew, then pepetang sket snow.mulanye nenek ingtkan hujan tetapi OMG snow..its snow..haha jakun le sebntar nenek then pkul 5 lebey pun dah mula gelap2 gitew..hari kedua bangun pagi nenek tgk dah penuh snow depan hotel..apa lagi nenek pun ajak la abang n adik nenek buat Olaf (beranggan nak jadi Elsa and Anna) winkk....




desc: tengah bercita2 nak buat Olaf (snowman) tapi tak berjaya sebb tgn memasing dah kebas.

okeh nenek nak bagi tips untuk ke beijing pada musim sejuk:

1. pakai longjohn( baju tebal dr set gan seluar) kowang boleh beli disana if tak nak beli di Malaysia. If di Malaysia dalam seratus lebey I think.

2. Sebelum kowang pakai longjohn baik kiranye kowang pakai pagoda shirt (baju tokey cina kat Malaysia ni).sbb nak megelakan kegatalan pada badan if kowang pakai longjohn terus hah mengaru lah kowang,especially yg tak tahan pada sejuk. (nenek le tu hehe)

3.nenek pakai dua 3 lapis gak la baju kat sna..nenek pakai legging dulu seblm pakai longjohn.

4.lepas tu barulah pakai baju tebal yg mcm BigMax (big hero 6 nye movie) tu hehe and jeans.lps tu kowang akng rasa gemuk n jalan pun macm robot,xp itu bagus untuk kepanasan bdn kowang.panas hati jgn haha itu bahaya.

5.Stokin tebal nenek pakai 2 pasang.

6.kasut nenek pakai Converse biasa je xp yg high cut la seeloknye tapak kasut tu boleh mengcengkam tanah sbb jalan tgh licin if tapak kasut mcm nenek mmg selamat lah jatuh terduduk ko.senang citer beli boot (ada gaya gitew) hehe

7.pakai snowcap,shawl,penutp telinga and mask if needed.

8.hah beli heat pad..beli online je kat lelong baru RM2.50 satu hehe ayah and mak nenek beli and diowag letak dlm poket baju tebal diowang.tapi if nak lekat kat bdn boleh BUT must remember jangan terkena kulit ya.

desc: macam ginilah cth heat pad tu


6.bawa losen,lipbalm and vesselline serta minyak pnas mcm tiger balm ke.kenpa sbb kulit kita akan kering so sentiasa pakai losen and lipbalm if not kemungkinan akan berdarah jari kowang.

7.minum air bnyak, bawa botol air tu and chocolate. kenpa bdan kita bila sejuk kita akan kekurangan air and chocolate untk menahan dri lapar in the same time dia akan bagi kita tenaga yo.

8.tips tambahan bawa wet tissue and botol kosong sbb kat sana tandas nye takde air tau, wet tissue if nak banyk pg je beli kat Daiso seratus pieces baru 5 hengget haha,
.



desc: botol je botol Anugerah air bukan k.(gambr sekadar hiasan semata,kowang jgn over lak) he

okeh la, nanti kalau ada masa nenek sambung "Ke Beijing Kita (Part 2)" pula.doakan nenek ada masa k..nenek akan share list yg nenek buat if nak travel hehe. so nenek belanja sket gmbr kat bawah nie untuk kowang cuci mata if sudi la (^_^)












okeh readers jumpa lagi untuk next entries ya..have a good day cucu2 nenek.

Jumaat, 24 Oktober 2014

Kenapa Allah bagi kita UJIAN?? kerana Allah syg pada kita....

Seperti nenek, Allah bagi keluarga yang bahagia mak ayah yang baik..tok and che yang awesome pak cik and mak cik yg deabak. Allhamdulillah, Allah juga sentiasa bagi apa sahaja yang nenek hajati. Contoh pekerjaan yg bagus, pelajaran yang sempurna rezeki yang mengcukupi untuk menyara kehidupan nenek. Alhamdulillah.amalannye adalah bila kita istiqamah dalam melakukan amal ibadat.Seboleh-bolehnye amalkan DHUHA ya cucu-cucu nenek.sbab itu sebaik-baik pkara.


                                                                                                                                                                 (sumber:FB pics')

TETAPI dalam banyak-banyak pekara ada satu lagi yang Allah belum bagi pada nenek, iaitu JODOH. jgnlah berasa kecewa bagi mereka yg masih belum mempunyai jodoh. Hal ini semua berbalik kepada diri kita kembali.setiap pekara yg Tuhan bagi mesti ada sebabnya.mungkin kerana Allah mahukan yang terBAIK lagi untuk kita. Kerana Allah MAHA MENGETAHUI.

Kita bercinta dengan siapa pun selama bertahun-tahun sekali pun seandainya ia Allah kata itu bukan jodoh kita ia tetap bukan jodoh kita. Apa yang harus kita lakukan DEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH.
BAGAIMANA and SEPERTIMANA???BEGINI ya cucu-cucu :

1.Perbanyakan solat sunat TAUBAT (bersihkan diri dulu)

2.Perbanyakan solat sunat HAJAT (niatkan betul2 apa yang kita mahukan, supaya ALLAH sentiasa bersama kita) 

3. Selalu membuat solat sunat istiqarah 

4. Istiqamah di dalam tahajud

Cucu-cucu harus ingat apabila kita dekatkan diri pada Allah insya-Allah akan tolong kita kembali coz why??coz setiap diri kita ini adalah milik ALLAH.kiranye hati yang kita ingin takluki juga adalah milik ALLAH.sbb tu kita kena bserah kepada ALLAH.

p/s:apa pun kita kena kembali kepada ALLAH jangan buat pkr2 yang bodoh okeh.selamat menyambut maal hijrah

Khamis, 23 Oktober 2014

Cara MemBAIKI HuBUNGAN YG HamPIR ReTAK (ParT 2)


 Kura-kuRA Hati : Cara MemBAIKI HuBUNGAN YG HamPIR ReTAK (ParT 2)

cu, harini nenek nak bagi tips lagi how to handle hubungan yang almost retak..paling mujarab suami isteri boleh cuba ini ya..

Yenedeyyyyy...... semalam nenek dah bagi 5 hari nenek tambah sket lagi yoo...okeh looks down below :

1. Pebanyakan zikir ya cucu-cucu..confirm hati tenang.nak mudah buka zikir dr HAFIZ HAMIDUN nie
http://www.youtube.com/watch?v=HeEgEvWXXAg&list=PLCBk-BF4BiH045hsquShGHrltU7CmVUdS&index=3
    [ sbb apa-apa pun kena bermula dgn hati yg BERSIH, gituuu]

2. Then sebut nama-nama Allah selalu, ASMAUL-HUSNA, kerna Allah suka bila kita sebut nama-NYA, same like us right?? suka org sebut nama kita dgn sempurna (^_^).so antara nama-nama ALLAH yg nenek nak kowang amalkan adalah:

    - YA ALLAH YA MUQTADIR
[YA ALLAH YANG MAHA BERKUASA]

   - YA ALLAH YA WADUD
[YA ALLAH YANG MAHA PENCINTA]

  - YA ALLAH YA MUJIB
[YA ALLAH YANG MAHA MENGABULKAN]

 p/s : masa sebut nama Allah and bezikir ni cucu betul2 niatkan dalam hati apa yang cucu nak okeh.Insya-Allah bila bercampur dgn doa sabar and tawakal cucu akan dapat apa yang cucu nak.
apa yg penting perbaiki diri dulu.insya-Allah Allah syang pasangan makin sayang juga.